Jødene og det multikulturelle Europa

Zionisten Barbara L.Spectre om jødene og det multikulturelle Europa

http://www.nationellidag.se/hon-vill-gora-europa-mangkulturellt-barbara-lerner-spectre-vi-judar-kommer-att

Barbara Lerner Spectre var tidigare aktiv på Shalom Hartman-institutet i Jerusalem, där hon undervisade i Judiska tankar, samt vid andra betydelsefulla institut i Jerusalem. Hon förespråkar judisk aktivism, och när hon flyttade till Sverige grundade hon Paideia, The European Institute for Jewish Studies in Sweden, som är en del av Stockholms universitet. Finansieringen kommer från den svenska staten och Wallenbergstiftelsen, och syftet man uppger på sin hemsida är att  «återuppliva judisk kultur» i Europa. När IBA News (Israel Broadcasting Authority) nyligen gjorde en intervju med Lerner Spectre presenterar hon dock, troligen för israelisk hemmapublik, högtflygande planer på att i grunden omforma Europa, en omvandling där hon inte bara skissar en roll för sig själv personligen, utan för hela sin etniska grupp.

Judar i centrum?

I tv-intervjun berättar Lerner Spectre om sina tankar kring judarnas situation i Europa och hur viktig mångkulturaliseringen är.

Jag tror att det sker ett uppsving av antisemitism, eftersom Europa vid denna tidpunkt ännu inte lärt sig att vara mångkulturellt. Och jag tror att vi kommer att vara en del av den omvandling som måste ske. Europa kommer inte att bestå som det monolitiska samhälle det varit under det senaste århundradet. Judar kommer att stå i centrum för det här. Det är en enorm omvandling av Europa. Man kommer nu in i ett mångkulturellt skede, där judar kommer att bli avskydda på grund av sin ledarroll, men utan den ledarrollen och utan den förändringen kommer Europa inte att överleva.

Vad Europa skulle tjäna på ett mångkulturellt samhälle och på vilket sätt Europa skulle gå under utan den påtvingade mångkulturen eller främmande ledarrollen, framgår inte i intervjun.

Israel, som Barbara Lerner kommer ifrån, är allt annat än ett mångkulturellt samhälle. Det är inte tillåtet för judar att gifta sig med icke-judar, och staten definieras i sin konstitution som just judisk stat. Paideia arbetar i samma anda aktivt för att stärka den judiska kulturen i diasporan och föra den vidare till efterkommande generationer, precis som många av våra hembygdsföreningar gör, med skillnaden att de inte får lika mycket pengar av staten för att bedriva undervisning.

Kollektiv skuld

Ett sätt att få med en motsträvig befolkning är att skapa en känsla av kollektiv skuld hos européerna. På sin hemsida meddelar Paideia att den senaste aktiviteten man haft var en tre dagars konferens på temat om hur man ska förbättra arbetet och undervisningen kring minnet av förintelsen. Speciellt var man intresserad av hur den kan användas som en politisk kraft. Man avhandlade alltifrån skolundervisningen i olika delar av Europa som inte lägger fokus på detta minne, till vem som ska ha rätt att få revidera fakta om händelserna kring förintelsen. Barbara Lerner Spectres forskningsområde är, enligt Paideias hemsida, just förhållningssätt till förintelsen i kristen och judisk teologi.

Se et (ned)kortet intervju med Barbara Lerner Spectre gjort av IBA news (The Israel Broadcasting Authority):

 

Om admin

Å ha mot til å være en av dem som tør å være med på å danne en opinion mot den utvikling som er i ferd med å skje, er avgjørende.
Dette innlegget ble publisert i samfunn og politikk og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.